Voedselveiligheid in de productieketen - verdieping N3 (C0170)

Voedselveiligheid in de keten -Verdiepend ( C0170)

Deze opleiding is gericht op het bijdragen aan optimale omstandigheden voor de productie van voeding op het gebied van voedselveiligheid en kwaliteit. Behalve dat je in de basis weet hoe (deels) geautomatiseerde systemen werken voor het be-en verwerken, leer je ook vooral afwijkingen in kwaliteit, (voedsel)veiligheid en/of hygiëne te signaleren en bij geconstateerde afwijkingen de werkzaamheden aan te passen volgens protocol.

In het kort

  • Aantal dagen/uur uur - uur studiebelasting
  • Prijs € 3.500,00
  • Deelnemers cursisten

Goed om te weten

  • Dit ga je leren

    Naast de basis vaardigheden als werken met (deels)geautomatiseerde systemen en het bereiden van voedsel leer je ook vooral over de verschillende factoren die van invloed zijn op de kwaliteit en voedselveiligheid van de voeding en het daaraan verbonden grote afbreukrisico. Voorbeelden van deze factoren zijn hygiëne en sanitaire voorzieningen, kwaliteit van grondstoffen en ingrediënten, correcte opslag en transport, verwerkingstechnieken, etikettering en traceerbaarheid en (veranderende) wet- en regelgeving. Je leert tijdens deze opleiding in te spelen op veranderende omgevingsfactoren, welke invloed deze hebben op het proces en dit zo nodig bij te sturen en te communiceren.

     

    Draagt zorg voor de bewerking en productie van voeding en/of de opslag daarvan

    Je leert eenheidsbewerkingen uit te voeren op grond- en hulpstoffen voor het verkrijgen van een gewenst eindproduct met een verlengde houdbaarheid. Dit kan zijn door verkleinen, mengen, koude- of hittebehandeling, fermentatie, scheiden. Binnen je eigen taak bewaak je een duurzaam productieproces waardoor je actief bijdraagt aan het minimaliseren van een negatieve impact op het milieu en het bevorderen van efficiëntie en optimalisatie in het productieproces.

     

    Draagt zorg voor voedselkwaliteit

    Je zorgt voor optimale omstandigheden voor de productie van voeding en het productieproces op het gebied van kwaliteit en reageert op signalen die de kwaliteit van het product negatief beïnvloeden. Ook controleer je door visuele inspectie of het nemen van een steekproef of het product voldoet aan de gestelde kwaliteitseisen. Je leert ook om te gaan met gesignaleerde afwijkingen, dus welke maatregelen neem je om de kwaliteit te optimaliseren volgens protocol.

     

    Draagt zorg voor voedselveiligheid en hygiëne

    Je voorkomt situaties die de voedselveiligheid van de voeding (en verpakking) negatief beïnvloeden en past de geplande maatregelen toe om gevaren/voedselveiligheidsrisico's te verminderen of te vermijden. Voorbeelden van maatregelen zijn bijvoorbeeld het toepassen van voedselveiligheidssystemen, hygiëneprotocollen, allergenenbeheer, temperatuurbeheersing en waterbeheer. De beginnend beroepsbeoefenaar signaleert afwijkingen aan het product en/of het proces en factoren die de voedselveiligheid in gevaar brengen en neemt binnen de eigen taakstelling hygiënemaatregelen om optimale voedselveiligheid te realiseren, waaronder het reinigen van machines en middelen, het afsluiten van werkruimtes en het nemen van persoonlijke hygiënemaatregelen.


    Controleert meetgegevens

    Je gaat leren om meetgegevens van systemen ten aanzien van het productieproces uit te lezen en te registreren.  Je controleert of de meet- of productiewaarden overschreden worden en gaat na wat mogelijke gevolgen voor het product of het proces kunnen zijn op het gebied van voedselveiligheid en -kwaliteit. Je leert actie te ondernemen op basis van afwijkende meet- of productiewaarden en signalen volgens standaardprocedures.

  • Voor wie?

    Ben je al werkzaam in de voedingsindustrie en wil je een stap verder  zetten of blijf je graag up-to-date van de vakkennis en vaardigheden die je nodig hebt om bij te blijven bij de technologische ontwikkelingen in de sector.

    Ben je nog werkzaam  in de procesindustrie en wil je de overstap maken naar de levensmiddelensector dan is deze opleiding ook zeker geschikt voor jou.

     

     

    Deze opleiding kan in je eigen bedrijf worden gegeven (incompany) vraag naar de mogelijkheden.

     

    Resultaat

    Na het volgen van deze opleiding is de medewerker beter inzetbaar op het gebied van zelfstandig werken in het voedselproductieproces binnen strikte beheersplannen met het oog op kwaliteit en de voedselveiligheid. Het certificaat voorziet de certificaathouder van up-to-date vakkennis en vaardigheden op het gebied van het controleren van meetgegevens en het zorgdragen voor de bewerking en productie van voeding, voedselkwaliteit, voedselveiligheid en hygiëne.

     

    MBO niveau 3

    Certificaat C0170; Voedselveiligheid in de productieketen -Verdiepend

  • Kosten
    € 3.500,00
  • Programma

    Alle benoemde onderwerpen zullen aanbod komen

     

    Draagt zorg voor de bewerking en productie van voeding
    Draagt zorg voor voedselkwaliteit
    Draagt zorg voor  voedselveiligheid en hygiëne
    Controleert meetgegevens 

     

    Het tempo, welke dagen, locatie  en het examen plannen we in overleg in. (Incompany)

    Naast theorie vinden wij het ook heel belangrijk om dit naar je eigen praktijk te vertalen en praktisch toe te passen. 

    Deze opleiding kan in je eigen bedrijf worden gegeven (incompany) vraag naar de mogelijkheden.

     

  • Toelatingseisen

Hulp nodig?

Kom je er niet uit? Geen probleem. Neem contact op met een van onze experts.

Partners van Aeres Training Centre