Naast de basis vaardigheden als werken met (deels)geautomatiseerde systemen en het bereiden van voedsel leer je ook vooral over de verschillende factoren die van invloed zijn op de kwaliteit en voedselveiligheid van de voeding en het daaraan verbonden grote afbreukrisico. Voorbeelden van deze factoren zijn hygiëne en sanitaire voorzieningen, kwaliteit van grondstoffen en ingrediënten, correcte opslag en transport, verwerkingstechnieken, etikettering en traceerbaarheid en (veranderende) wet- en regelgeving. Je leert tijdens deze opleiding in te spelen op veranderende omgevingsfactoren, welke invloed deze hebben op het proces en dit zo nodig bij te sturen en te communiceren.
Draagt zorg voor de bewerking en productie van voeding en/of de opslag daarvan
Je leert eenheidsbewerkingen uit te voeren op grond- en hulpstoffen voor het verkrijgen van een gewenst eindproduct met een verlengde houdbaarheid. Dit kan zijn door verkleinen, mengen, koude- of hittebehandeling, fermentatie, scheiden. Binnen je eigen taak bewaak je een duurzaam productieproces waardoor je actief bijdraagt aan het minimaliseren van een negatieve impact op het milieu en het bevorderen van efficiëntie en optimalisatie in het productieproces.
Draagt zorg voor voedselkwaliteit
Je zorgt voor optimale omstandigheden voor de productie van voeding en het productieproces op het gebied van kwaliteit en reageert op signalen die de kwaliteit van het product negatief beïnvloeden. Ook controleer je door visuele inspectie of het nemen van een steekproef of het product voldoet aan de gestelde kwaliteitseisen. Je leert ook om te gaan met gesignaleerde afwijkingen, dus welke maatregelen neem je om de kwaliteit te optimaliseren volgens protocol.
Draagt zorg voor voedselveiligheid en hygiëne
Je voorkomt situaties die de voedselveiligheid van de voeding (en verpakking) negatief beïnvloeden en past de geplande maatregelen toe om gevaren/voedselveiligheidsrisico's te verminderen of te vermijden. Voorbeelden van maatregelen zijn bijvoorbeeld het toepassen van voedselveiligheidssystemen, hygiëneprotocollen, allergenenbeheer, temperatuurbeheersing en waterbeheer. De beginnend beroepsbeoefenaar signaleert afwijkingen aan het product en/of het proces en factoren die de voedselveiligheid in gevaar brengen en neemt binnen de eigen taakstelling hygiënemaatregelen om optimale voedselveiligheid te realiseren, waaronder het reinigen van machines en middelen, het afsluiten van werkruimtes en het nemen van persoonlijke hygiënemaatregelen.
Controleert meetgegevens
Je gaat leren om meetgegevens van systemen ten aanzien van het productieproces uit te lezen en te registreren. Je controleert of de meet- of productiewaarden overschreden worden en gaat na wat mogelijke gevolgen voor het product of het proces kunnen zijn op het gebied van voedselveiligheid en -kwaliteit. Je leert actie te ondernemen op basis van afwijkende meet- of productiewaarden en signalen volgens standaardprocedures.