Complexiteit
Het werken in de voeding is complex met name door de verschillende factoren die van invloed zijn op de kwaliteit en voedselveiligheid van de voeding.Factoren zijn bijvoorbeeld hygiëne en sanitaire voorzieningen, kwaliteit van grondstoffen en ingrediënten, correcte opslag en transport, verwerkingstechnieken, etikettering en traceerbaarheid en (veranderende) wet- en regelgeving.
Daarnaast moet je ook nog voldoende basis kennis hebben van het bereiden van voedsel en vaardigheden hebben als het kunnen werken met (deels) geautomatiseerde systemen voor het be- en verwerken van voeding volgens standaard procedures. Dit ga je leren door onderstaande onderwerpen uitgebreid te behandelen.
Draagt zorg voor de bewerking en productie van voeding
Als medewerker in de voedingsindustrie draag je bij aan de be- en verwerking van voeding en aan de verpakking en/of opslag daarvan. Dit doe je door eenheidsbewerkingen uit te voeren op grond- en hulpstoffen voor het verkrijgen van een gewenst eindproduct ( met een verlengde houdbaarheid.) Voorbeelden hiervan zijn verkleinen, mengen, koude- of hittebehandeling, fermentatie, scheiden. Je registreert deze bereidingsgegevens nauwkeurig en signaleert afwijkingen, die je vervolgens volgens protocol aan kunt passen. Je leert binnen de grenzen van je eigen taak een duurzaamproductieproces te bewaken. Hierdoor draag je pro actief bij verbetermogeliijkheden en aan het minimaliseren van een negatieve impact op het milieu.
Draagt zorg voor voedselkwaliteit
Als medewerker weet jij als geen ander wat de optimale omstandigheden op het gebied van kwaliteit voor de productie van voeding en het productieproces zijn. De beginnend beroepsbeoefenaar reageert op signalen die de kwaliteit van het product negatief beïnvloeden, controleert door visuele inspectie of het nemen van een steekproef of het product voldoet aan de gestelde kwaliteitseisen. De beginnend beroepsbeoefenaar stemt de kwaliteit af op de wensen van de klant door bijvoorbeeld een extra handeling uit te voeren. Op basis van gesignaleerde afwijkingen neemt de beginnend beroepsbeoefenaar maatregelen om de kwaliteit te optimaliseren volgens protocol.
Resultaat
De voeding heeft een optimale kwaliteit (bij gebruik volgens de richtlijnen) en is afgestemd op de wensen van de afnemer/gebruiker.
Gedrag
De beginnend beroepsbeoefenaar: - voert werkzaamheden nauwgezet uit volgens de geldende kwaliteitseisen; - werkt nauwkeurig volgens protocol en richtlijnen; - beoordeelt de kwaliteit van het product op basis van relevante productkenmerken; - past bij afwijkingen de werkzaamheden aan volgens protocol; - handelt kostenbewust en binnen de gestelde tijd.
Draagt zorg voor voedselveiligheid en hygiëne
Omschrijving
De beginnend beroepsbeoefenaar voorkomt situaties die de voedselveiligheid van de voeding (en verpakking) negatief beïnvloeden en past de geplande maatregelen toe om gevaren/voedselveiligheidsrisico's te reduceren of te elimineren. Maatregelen zijn bijvoorbeeld het toepassen van voedselveiligheidssystemen, hygiëneprotocollen, allergenenbeheer, temperatuurbeheersing en waterbeheer. De beginnend beroepsbeoefenaar signaleert afwijkingen aan het product en/of het proces en factoren die de voedselveiligheid in gevaar brengen en neemt binnen de eigen taakstelling hygiënemaatregelen om optimale voedselveiligheid te realiseren, waaronder het reinigen van machines en middelen, het afsluiten van werkruimtes en het nemen van persoonlijke hygiënemaatregelen.
Resultaat
Voeding (en verpakking) zijn veilig voor de gezondheid van mens en dier.
Gedrag
De beginnend beroepsbeoefenaar: - zorgt voor persoonlijke hygiëne en voor een hygiënische werkomgeving en gebruikt daarbij de voorgeschreven materialen en middelen; - is continu alert op afwijkingen of veranderingen in product en proces; - is continu alert op factoren die de voedselveiligheid beïnvloeden; - voert werkzaamheden uit volgens geldende voedselveiligheidsvoorschriften; - werkt nauwkeurig en volgens protocol en richtlijnen; - reinigt en/of desinfecteert zorgvuldig en volgens richtlijnen; - ziet toe op de voedselveiligheid van het product door mogelijke risico's te minimaliseren; - signaleert afwijkingen tijdig en meldt deze volgens protocol.
Controleert meetgegevens
Omschrijving
De beginnend beroepsbeoefenaar leest de meetgegevens van systemen ten aanzien van het productieproces uit en registreert de gegevens. De beginnend beroepsbeoefenaar controleert of de meet- of productiewaarden overschreden worden en gaat na wat mogelijke gevolgen voor het product kunnen zijn op het gebied van voedselveiligheid en -kwaliteit en wat mogelijke gevolgen voor het proces kunnen zijn. De beginnend beroepsbeoefenaar controleert daarnaast op afwijkingen in het uiterlijk van het product. De beginnend beroepsbeoefenaar onderneemt actie op basis van afwijkende meet- of productiewaarden en signalen volgens standaardprocedures
Resultaat
Meetgegevens zijn uitgelezen en geregistreerd. Overschrijdingen van meet- of productiewaarden zijn vastgesteld en daarop is actie ondernomen volgens standaardprocedures.
Gedrag
De beginnend beroepsbeoefenaar: - registreert en controleert juist en nauwkeurig de meetgegevens; - kent de kwaliteits-, veiligheids-, duurzaamheids- en hygiënerichtlijnen voor product en productieproces en past deze toe; - signaleert en rapporteert afwijkingen van meet-, productiewaarden en/of het uiterlijk van het product volledig en nauwkeurig volgens richtlijnen; - wijst collega’s, leidinggevende of andere belanghebbenden actief op afwijkingen en overschrijdingen van meet- of productiewaarden; - onderneemt gericht actie bij het signaleren van onregelmatigheden in het product of productieproces