Om een goede uitvoerende rol te hebben in de voedselproductie ga je onderstaande onderwerpen uitgebreid behandelen.
Voorbereiden van de voedselproductie
Om de voedingsproductie voor te bereiden neem je de receptuur en productiegegevens en –planning door. Hierna kun je op een juiste manier volgens binnen de kaders van de wet, bedrijfsrichtlijnen en procedures ingrediënten klaar zetten en apparatuur gebruiksklaar maken.
Je weet hoe je wijzigingen signaleert aan bijvoorbeeld de samenstelling van grondstoffen, de status van de voorraad of instellingen aan apparatuur, en hoe je daar op actie onderneemt bijvoorbeeld terugkoppelen aan je leidinggevende.
Bedient productieapparatuur
Je leert volgens procedures de (deels) geautomatiseerde productieapparatuur en proceslijn in en bij te stellen. Tevens observeer je het proces, het product en de productie- en verpakkingsapparatuur, je controleert instellingen en waarden van apparatuur en herstelt deze waar nodig naar de basiscondities. Dit leer je te ondere andere te doen volgens het escalatiemodel gericht op de gestelde kwaliteit en kwantiteit.
Verricht eenvoudige onderhoudswerkzaamheden
Het is belangrijk dat de apparatuur in de productielijn is in goede conditie, schoon en is afgesteld op standaardwaarden. Daarom leer je (deels) geautomatiseerde productieapparatuur en/of proceslijnen te reinigen waar nodig met de juiste onderhoudsmaterialen- en gereedschappen en eventueel met behulp van de handleiding van de installatie. Ook leer je afwijkende instellingen terug te zetten naar standaardwaarden, dit allemaal binnen de veiligheidsprocedures en voorschriften op het gebied van hygiëne, milieu, Arbo en veiligheid. Je leer ook in te schatten welke afwijkingen aan de apparatuur die de je zelf wel of niet kan of mag oplossen, en hoe je dit op schaalt volgens het in het bedrijf geldende escalatiemodel.