Om een goede beheersende rol te hebben in de voedselproductie kun je routinematige, complexe werkzaamheden uitvoeren volgens standaardwerkwijzen en deze combineren. Ook is het belangrijk om de verschillende factoren die van invloed zijn op de productkwaliteit en voedselveiligheid goed op elkaar af te stemmen en te weten wat de gevolgen kunnen zijn indien dit niet op de juiste manier gebeurd.
Dit ga je leren doormiddel van onderstaande onderwerpen uitgebreid te behandelen:
Bereidt voedingsproductie voor
Je neemt de receptuur en productiegegevens en-planning door en controleert op het aansluit op het productieproces.
zodat dit optimaal, effectief en efficiënt kan draaien. Je wisselt actuele productiegegevens of wijzigingen uit met collega’s, zet volgens richtlijnen en procedures ingrediënten en apparatuur klaar voor gebruik.
Bedient en regelt productieapparatuur
Je leert volgens procedures de (deels) geautomatiseerde productieapparatuur en proceslijn in en bij te stellen en de conditie, instellingen en waarden te controleren en te registreren. Om de gestelde kwaliteit en kwantiteit te behalen, vergelijk je geregistreerde waardes met standaardwaarden en stuurt waar nodig bij naar de basiscondities. Ook controleer je nauwkeurig de doorstroom naar de volgende stap in het bereidingsproces/de keten en ben je alert op afwijkingen in het proces, product en apparatuur en reageert hierop volgens protocol.
Hiervoor leer je grafieken correct af te lezen en de inhoud accuraat te scannen op risico’s voor het proces en product. Bevindingen leer je op de juiste wijze te communiceren naar andere afdelingen met een juist ingeschatte mate van urgentie.
Verricht eerstelijnsonderhoud en verhelpt verstoringen
Bij dit onderwerp leer je eerstelijns onderhoudswerkzaamheden en reiniging aan de (deels) geautomatiseerde productieapparatuur en proceslijn te verrichten wanneer nodig. Je weet welke onderhoudsmaterialen en gereedschappen je kan gebruiken en kunt zonodig de handleidingen en instellinginstructies van de installtie raadplegen. Je maakt apparatuur en gebruikte gereedschappen na gebruik goed schoon en ruimt alles netjes op
Ook kun je na deze opleiding kleine afwijkingen of eerstelijnsstoringen verhelpen. Je herkent ook welke verstoringen je niet zelf kan of mag oplossen, schaalt die op volgens het in het bedrijfs geldende escalatiemodel.
Alle bovenstaande werkzaamheden gebeuren altijd volgens instructies, procedures en voorschriften op het gebied van hygiëne, milieu, Arbo en veiligheid.