Veterinair praktijkmanager

De dierenartsenpraktijk is een goed georganiseerd bedrijf waarin de dierenarts nauw samenwerkt met zijn of haar team. Steeds vaker laten dierenartsen zich ondersteunen door praktijkmanagers die een spilfunctie vervullen binnen de praktijk. Van operationeel manager tot aan strategisch management, in elk bedrijf is de invulling van een veterinair praktijkmanager anders. Waar de één zich bezighoudt met de communicatie binnen en namens het bedrijf denkt de andere mee met het strategisch beleid en ontwikkelingsmogelijkheden van de praktijk.

In het kort

  • Eerste startdatum 17 september 2024
  • Aantal dagen/uur 17 dagen - 0 uur studiebelasting
  • Prijs € 3.950,00
  • Locatie Aeres Training Centre Barneveld
  • Deelnemers 18 cursisten

Goed om te weten

  • Dit ga je leren

    In de opleiding Veterinair Praktijkmanager op hbo-niveau werk je samen met enthousiaste dierenartsen en praktijkmanagers. Of je nu een paraveterinair dierenartsassistent bent die meer wil leren of een praktijkmanager die zijn vaardigheden wil verdiepen, deze opleiding is geschikt voor iedereen die betrokken is bij de organisatie van een dierenartsenpraktijk. Na afronding van deze opleiding kun je aan de slag als zelfstandig functionerend manager in een dierenartsenpraktijk.

    Tijdens de opleiding leer je verschillende aspecten van het ondernemerschap van de dierenarts, evenals persoonlijk leiderschap en effectieve communicatie in de praktijk. Onze ervaren docenten, waaronder dierenartsen en professionals uit het bedrijfsleven, delen hun kennis en begeleiden je in deze inspirerende reis. Bovendien bouw je een waardevol netwerk op waarin je kunt sparren over praktijkmanagement.

    Wat deze opleiding extra bijzonder maakt, is dat je afstudeert met een gericht adviesrapport voor de praktijk waarin je werkt. Hierdoor is de kennis die je opdoet direct toepasbaar in je dagelijkse werk.

    De opleiding bestaat uit vijf theoretische modules, drie intervisiebijeenkomsten met bijbehorende opdrachten en een praktijkgerichte eindopdracht, allemaal toegespitst op de praktijk waar jij werkzaam bent. De modules behandelen de onderwerpen Strategisch Praktijkmanagement, Marketing, Persoonlijk Leiderschap, Communicatie en Scope of the Practice. De theorie wordt altijd gekoppeld aan de praktijk, waardoor je direct kunt profiteren van wat je leert.

    Studiebelasting

    De opleiding duurt ongeveer 8 maanden waarin 17 lesdagen en 3 intervisiebijeenkomsten gepland staan. Het grootste deel van de opleiding wordt gegeven in Barneveld. De intervisiebijeenkomsten vinden plaats op de dierenartsenpraktijken van de cursisten en voor een deel van de module ‘Persoonlijk leiderschap’ gaan we de paardenbak in. Daarnaast moet je rekening houden met gemiddeld 8 tot 12 uren zelfstudie per module, c.q. voorbereidingstijd, en tijd voor praktijkopdrachten.

  • Voor wie?

    De opleiding Veterinair Praktijkmanager is toegankelijk voor mensen met een Havo- of mbo-diploma, relevante werkervaring, of een afgeronde opleiding als Paraveterinair dierenartsassistent. Daarnaast ben je werkzaam in een dierenartsenpraktijk. Bij inschrijving vragen we een kopie van jouw diploma. Als je niet werkzaam bent bij een dierenartsenpraktijk, kun je deelnemen met een stage-overeenkomst van minimaal 350 uur tijdens de duur van de opleiding.

  • Kosten
    € 3.950,00
  • Programma

    Modulaire opbouw

    De opleiding bestaat uit 5 modules:

    • Strategisch Praktijkmanagement
    • Marketing in (de) praktijk
    • Persoonlijk leiderschap in de dierenartsenpraktijk
    • Communicatie in de organisatie
    • Scope of the practice

    Strategisch praktijkmanagement

    Wat wil de praktijk waar jij werkzaam bent bereiken? Welke doelstellingen liggen er in de toekomst en hoe gaat de praktijk daar komen? Hier ga jij als (toekomstig) praktijkmanager over meedenken en praten met jouw opdrachtgevers. We behandelen managementtheorieën en vertalen die naar de dierenartsenpraktijk waar jij werkzaam bent. Je verzamelt tijdens deze module informatie die de basis is voor jouw eindopdracht.

    Om dit programma goed te volgen heb je input nodig van jouw praktijkeigenaar wat betreft strategie en (gedeeltelijk) financiële cijfers. Ook is regelmatig overleg mede een voorwaarde om de opdrachten goed uit te voeren.

    Marketing in (de) praktijk

    Tegenwoordig doet bijna elke praktijk aan marketing. Er is een website, er worden nieuwbrieven verzonden worden en er wordt steeds meer gebruik gemaakt van sociale media. Wat is de relatie tussen de doelen van de praktijk en marketing? Waar komt groei vandaan? Deze module bestaat uit theoretische lessen waarbij je uitleg krijgt over diverse marketinganalyses, die vervolgens gekoppeld worden aan de praktijk waar jij werkzaam bent.

    Persoonlijk leiderschap

    Persoonlijk leiderschap is de basis voor een effectieve veterinaire praktijkmanager. Het is een van de belangrijkste succesfactoren van leidinggevenden. In deze module krijg je nieuwe perspectieven en inzichten om je managementkwaliteiten te versterken, doelen te realiseren en jezelf te ontwikkelen tot een authentieke praktijkmanager. Een onderdeel van deze module is een online persoonlijkheidsanalyse. Je ontvangt hiervoor een inlogcode waarmee je online de analyse kunt uitvoeren. Deze analyse is een waardevolle basis voor het rendement van deze module.

    Communicatie in de organisatie

    Op het gebied van personeelsmanagement heb je als praktijkmanager een verbindende en coachende rol. Je stimuleert en motiveert collega’s in hun ontwikkeling en prestaties en bewaakt de kwaliteit. In deze module leer je hoe je knelpunten signaleert en bespreekbaar maakt. Je maakt kennis met verschillende gesprekstechnieken en krijgt inzichten in het talentmanagement binnen een team. Hierbij benaderen we de theorie ook vooral praktisch, aansluitend bij de veterinaire praktijksituatie. Aan deze module is een intervisieopdracht gekoppeld waarbij je aan de slag gaan met een managementtool die specifiek gebaseerd is op je eigen team.

    Scope of the practice

    Een bekend fenomeen: de hoge werkdruk in de dierenartsenpraktijk. Het aantal huisdieren is in coronatijd gestegen en de geleverde zorg wordt met de jaren steeds uitgebreider en invasiever. Gelukkig kan de dierenarts te allen tijde rekenen op steun van zijn/haar rechterhand: de paraveterinair. Maar hoe benut je de competenties van deze collega's optimaal in de praktijk?

    Uit onderzoek is gebleken dat sommige praktijken nog geen gebruik maken van het volledige scala aan bevoegdheden dat paraveterinairen binnen de Wet Dieren hebben. Tegelijkertijd voeren paraveterinairen in andere praktijken handelingen uit waarvoor ze niet bevoegd zijn. De kennis en kunde van paraveterinairen worden vaak nog niet ten volle benut. Zonde! Grote kansen voor jou als (toekomstig) praktijkmanager. Het beter inzetten van paraveterinairen biedt voordelen voor de diergezondheid, het dierenwelzijn én voor het welzijn van collega’s. Ontdek tijdens deze module de volledige potentie van paraveterinairen in de dienartsenpraktijk.

    Intervisiebijeenkomsten

    Tijdens de opleiding zijn er 3 intervisiebijeenkomsten moet ieder een eigen onderwerp en opdracht. In het lesprogramma staan 3 periodes aangegeven waarin het intervisiemoment moet plaatsvinden. Cursisten organiseren deze bijeenkomst zelf en bij elkaar op de praktijk. Een kijkje nemen bij elkaar in de ‘keuken’dus.

    Het doel van deze intervisie is het delen van kennis. Hoe gaat dit in zijn werk in een andere praktijk? Zo verbreed je je kennis en krijg je een bredere blik op het handelen van een praktijkmanager.

  • Resultaat veterinair praktijkmanager

    Na afronding van de opleiding ontvang je het getuigschrift 'Veterinair Praktijkmanager op hbo-niveau'. De praktijkgerichte benadering maakt de opleiding niet alleen inspirerend, maar ook direct toepasbaar in je dagelijkse werk, mede doordat je een adviesrapport aflevert dat is toegespitst op de praktijk waar jij werkzaam bent. Meld je aan en ontdek de volledige potentie van het praktijkmanagement in de dierenartsenpraktijk!

Locatie

  • Locatie

    Aeres Training Centre Barneveld

    Aeres Training Centre Barneveld heeft een unieke leer en werkomgeving gecreëerd. Alle faciliteiten liggen verspreid over een prachtige campus van circa 7,5 ha. Met het grootste aanbod beroepsopleidingen gericht op dierverzorging, zijn er tal van mogelijkheden om jezelf te professionaliseren.

Inschrijven

  • Inschrijven

    Lesdagen

    dinsdag 16:00 - 19:30 Aeres Training Centre Barneveld
    dinsdag 16:00 - 19:30 Aeres Training Centre Barneveld
    dinsdag 16:00 - 19:30 Aeres Training Centre Barneveld
    dinsdag 16:00 - 19:30 Aeres Training Centre Barneveld
    dinsdag 16:00 - 19:30 Aeres Training Centre Barneveld
    dinsdag 16:00 - 19:30 Aeres Training Centre Barneveld
    dinsdag 16:00 - 19:30 Aeres Training Centre Barneveld
    dinsdag 16:00 - 19:30 Aeres Training Centre Barneveld
    dinsdag 16:00 - 19:30 Aeres Training Centre Barneveld
    dinsdag 16:00 - 19:30 Aeres Training Centre Barneveld
    dinsdag 09:00 - 13:00 Nog niet bekend
    dinsdag 09:00 - 13:00 Nog niet bekend
    dinsdag 09:00 - 13:00 Nog niet bekend
    dinsdag 09:00 - 13:00 Nog niet bekend
    dinsdag 16:00 - 19:30 Aeres Training Centre Barneveld
    dinsdag 16:00 - 19:30 Aeres Training Centre Barneveld
    dinsdag 16:00 - 19:30 Aeres Training Centre Barneveld
    dinsdag 16:00 - 19:30 Aeres Training Centre Barneveld
    dinsdag 14:00 - 17:00 Aeres Training Centre Barneveld
    Inschrijven

Jouw docenten

  • Everieke Joosten-van Gasteren

    Zo’n 20 jaar geleden ben ik gestart als dierarts en heb in diverse praktijken gewerkt. Wat al snel opviel was dat communicatie een enorm grote rol speelt in de praktijk, niet alleen richting klanten, maar ook met collega’s binnen een team. Hoe ga ik om met kritische klanten? Hoe ga ik om met veranderingen op de werkvloer? Hoe ga ik om met feedback? Wat me vooral ook intrigeerde was dat het ene team als een geoliede machine fungeerde, terwijl een ander team juist wat stroever verliep. Daar wilde ik meer van weten en mijn nieuwsgierigheid heeft ertoe geleid dat ik inmiddels trainer/coach op gebied van Persoonlijke Leiderschap en gecertificeerd DISC Specialist ben. Bij Aeres in Barneveld ben ik enthousiast docent, mentor en ondersteuningscoach, waarbij ik nog steeds iedere dag geïnspireerd en gemotiveerd raak door de passie en talenten van onze studenten en mijn collega’s. Ik kijk er dan ook naar uit om met een groep bevlogen deelnemers van de opleiding VPM met persoonlijk leiderschap en communicatie aan de slag te gaan!
  • Michelle van der Gracht

    Ik ben Michelle van der Gracht, afgestudeerd in 2018 als gezelschapsdierenarts. Na het behalen van mijn diploma heb ik enkele jaren gewerkt als veterinair beleidsmedewerker bij de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD). Deze rol gaf mij een unieke kans om betrokken te zijn bij de ontwikkeling en implementatie van cruciale beleidskwesties binnen de veterinaire sector. In september 2021 heb ik een nieuwe richting ingeslagen door bij Aeres MBO Barneveld te gaan werken. Daar breng ik mijn kennis en expertise in veterinaire wet- en regelgeving over aan de volgende generatie paraveterinairen en veterinair praktijkmanagers in spe.
  • Edwin Heuvelman

    Al 15 jaar geeft Edwin les aan de mbo-school, als ook aan volwassenenonderwijs. Hierbij focust hij op de basis gezondheidsvakken, maar vooral ook op de vakken die commercie met zich meebrengt. Denk aan jong ondernemen, voedingsleer- en verkoop, verkooptechnieken, communicatie en natuurlijk marketing zelf. Mijn arbeidsleven wordt gekenmerkt door de combinatie van commercie en de groene sector. Voordat ik diergeneeskunde in Utrecht studeerde, heb ik mij verdiept in de marketingvakken tijdens de propedeuse van de studie Economie in Rotterdam. Na in Utrecht te zijn afgestudeerd en na een tijdje praktijk, was ik als regiomanager bij een grote gezelschapsdierenvoederfabrikant dagelijks volop betrokken bij marketing in de dierenartsenpraktijken. Na 6 jaar dit gedaan te hebben, wilde ik graag de verbinder zijn tussen de gecompliceerde werkelijkheid van diergeneeskunde en al zijn commerciële aspecten en de student die zich graag wil ontwikkelen.
  • Annet Bouwland

    Annet Bouwland, in het dagelijks leven trainer-coach, in mijn eigen bedrijf Firenze training & coaching (2010), waarbij ik gebruik maak van ervarend leren concepten voor individuen, teams en organisaties. Loopbaancoaching en life-coaching voor individuen, maatwerkprogramma’s voor teams en organisaties. Hierbij maak ik gebruik van het spiegelend vermogen van paarden of nemen we de wind in de zeilen op het water. Daarbij heb ik een achtergrond als HR-adviseur in zorg, onderwijs en MKB. Mijn drijfveer is het optimaal benutten van talenten van mensen, waardoor persoonlijke of professionele groei mogelijk gemaakt wordt. Mijn kracht ligt in het maken van maatwerkprogramma’s, zo ook in deze opleiding waar ik al sinds 2013 met veel plezier aan verbonden ben.
  • René van den Bos

    Al tijdens mijn studie diergeneeskunde keek ik met een half oog naar de industrie. In 2001 krijg ik de kans om, na 4 jaar practicus gezelschapsdieren, aan de slag te kunnen op de International Marketing afdeling bij Intervet International. Deze stap verbreedt mijn horizon enorm. Ik ontwikkel mij meer in de richting van marketing, (digitale) communicatie en product management. In 2008 besloot ik om voor mijzelf te beginnen en werd digiRedo geboren. Wij adviseren, trainen en begeleiden dierenartsen met het managen van hun praktijk. Door de toenemende concurrentie heeft deze meer behoefte aan concrete ondersteuning nodig op dit gebied. Met behulp van Grip, een online dashboard met kengetallen, maken wij de prestatie van de praktijk inzichtelijk. Op basis van dit inzicht helpen we praktijken met het bepalen van doelstellingen en het ontwikkelen van een passende strategie.

Veelgestelde vragen

  • Is het mogelijk om de opleiding online vanuit het buitenland te volgen?

    Helaas is de opleiding nog niet zo ingericht dat deze ook online te volgen is. Je hebt ook te maken met intervisies, paarden coaching e.d. waardoor belangrijke aspecten niet tot uiting kunnen komen. Wellicht is dit in de toekomst wel te realiseren maar op dit moment nog niet.

  • Kunnen jullie iets vertellen over de docenten?

    De docenten van Aeres Training Centre Barneveld zijn ervaren docenten met ieder hun eigen vakgebied/specialisatie. Ze hebben allemaal een brede ervaring in het onderwijs. Veel docenten worden in hun vakgebied bovendien beschouwd als absolute kenners. In combinatie met de praktijkgerichte opzet van de cursus kun je er dus zeker van zijn dat je veel opsteekt en op veel vragen uit de praktijk een praktisch toepasbaar antwoord krijgt.

  • Zijn er eisen waaraan de dierenkliniek moet voldoen?

    Nee, hier zijn geen eisen aan verbonden. Je kan altijd een plan bedenken voor de dierenkliniek waar jij werkzaam bent. Dit kan in een kleine kliniek zijn maar ook in een grote kliniek. Zolang jij maar goed kan overleggen met jouw leidinggevende.

  • Welke onderwerpen komen aan bod tijdens de cursus?

    De volgende onderwerpen worden behandeld:

    • Communicatie binnen de kliniek
    • Communiceren namens de kliniek naar de buitenwereld
    • Visie op eigen gedrag/communicatie
    • HRM-wetgeving
    • Marketing
    • Verkoop
    • Financieel beeld
    • De toekomst van de praktijkmanager

    Dit wordt zowel in de theorie als praktijk toegepast.

  • Wat zijn de tijdstippen van de cursus?

    De cursus wordt einde middag/begin de avond gehouden.

    • De lestijden zijn van 16:30 tot 18:30 uur, dit is inclusief avondmaaltijd.
    • Er zijn een aantal lesdagen welke in de ochtend vallen van 9:00 tot 13:00 uur, inclusief lunch.
    • Daarnaast zijn de intervisiedagen een gehele dag van 8:30 tot 17:30 uur.
  • Op welke locatie wordt de cursus gehouden?

    De cursus wordt gegeven bij het Aeres Training Centre Barneveld. Daarnaast zijn er een aantal lesdagen welke bij Firenze Horse & Human te Ermelo wordt gegeven.

Hulp nodig?

Kom je er niet uit? Geen probleem. Neem contact op met een van onze experts.

Partners van Aeres Training Centre