Diersoorten
Honden
Diersoorten
Katten
Diersoorten
Konijnen en knaagdieren
Diersoorten
Vogels & hoenders
Dier
Diergezondheid

De spoedpatiënt: Help er komt een spoedje aan!

Als paraveterinair dierenartsassistent ben jij de belangrijkste schakel in de praktijk tijdens de triage. Jij bent de persoon die de eigenaar hoort aan de telefoon of als eerste ziet in de praktijk. Maar hoe voer je een (telefonische) triage zo goed mogelijk uit? Wat kan even wachten, en wat absoluut niet? Wat kan je klaarleggen voordat de spoedpatiënt op de praktijk is, en wat is jouw rol als paraveterinair als er een spoedpatiënt wordt binnengebracht?

In het kort

  • Eerste startdatum 12 november 2024
  • Aantal dagen/uur 1 dag - 0 uur studiebelasting
  • Prijs € 655,00
  • Locatie Aeres Training Centre Barneveld
  • Deelnemers 14 cursisten
Stel je voor: er belt een meneer die zich zorgen maakt over zijn hond. De hond hoest nu al een tijd. Nu heeft meneer tijdens de wandeling in het park gezien dat de hond behoorlijk kortademig werd en het hoesten is sinds vandaag toch ook wel wat meer dan anders. Verder voelt de hond zich ogenschijnlijk niet ziek. De agenda staat helemaal vol met afspraken en de dierenarts heeft de strenge opdracht gegeven NIKS meer in te plannen voor vandaag behalve ‘echte’ spoed. Maar hoe bepaal je of iets spoed is over de telefoon? Welke vragen stel je om tot een juiste conclusie te kunnen komen?

Goed om te weten

  • Voor wie?

    De cursus is bestemd voor paraveterinair dierenartsassistenten die werkzaam zijn in een gezelschapsdieren- of gemengde praktijk en zich verder willen ontwikkelen in de opvang en behandeling van spoedpatiënten.

    Wil je meer uitdaging in je werk, een echte steun voor de dierenarts worden bij de voorbereiding en afhandeling van spoedgevallen? Dan is deze tweedaagse cursus wat voor jou! De cursusleiding gaat er vanuit dat je al enige werkervaring hebt.

  • Kosten
    € 655,00
  • Programma

    Je krijgt twee dagen training in de volgende onderdelen:

    • Herkennen van spoedpatiënten aan de telefoon;
    • Telefonische triage;
    • Urgentie bepalen van patiënten;
    • Eerste opvang van een spoedeisende patiënt.

    Het lesprogramma bestaat uit twee dagen onderwijs. De lessen zijn veelzijdig en bestaan uit theorie, casussen bespreken en praktische vaardigheden oefenen. We gaan onder andere de volgende onderwerpen behandelen:

    • Oefenen met telefonische triage: hoe besluit ik wanneer ik welke patiënt laat komen, aan de hand van casussen en gesprekken;
    • Oefenen met berekenen hoe gevaarlijk een stof is (toxische dosis) en wat er gedaan moet worden (of niet);
    • Met behulp van echte dieren je klinisch onderzoek verbeteren en finetunen;
    • Praktisch oefenen in de eerste opvang van casussen uit de praktijk: de benauwde patiënt, aangereden kat, FLUTD-er, maagtorsie, etc.;
    • Oefenen in aanleggen van infusen;
    • Oefenen met intuberen;
    • Oefenen met bloedafnamen. 
  • Erkenning

    Jouw algemene kennis over spoedeisende hulp is vergroot en geeft je handvaten om in de praktijk spoedpatiënten direct te (h)erkennen, optimale spoedopvang te bieden en samen met de dierenarts verder te behandelen. Een spoedpatiënt geeft geen stress meer, maar maakt jouw werk uitdagender en vergroot jouw werkplezier. Op die manier ben je van enorme meerwaarde tijdens het werk in de eerste lijn, of kan je zelfs aan de slag in een spoedkliniek.

  • Niveau MBO+
    MBO+ modules zijn verdiepende modules op mbo-niveau. Ze helpen jou als paraveterinair dierenartsassistent om jezelf verder te ontwikkelen en je kennis te verdiepen en verbreden, waardoor je nog waardevoller wordt voor de praktijk.

Locatie

  • Locatie

    Aeres Training Centre Barneveld

    Aeres Training Centre Barneveld heeft een unieke leer en werkomgeving gecreëerd. Alle faciliteiten liggen verspreid over een prachtige campus van circa 7,5 ha. Met het grootste aanbod beroepsopleidingen gericht op dierverzorging, zijn er tal van mogelijkheden om jezelf te professionaliseren.

Inschrijven

  • Inschrijven

    Lesdagen

    dinsdag 10:00 - 16:30 Aeres Training Centre Barneveld
    dinsdag 10:00 - 16:30 Aeres Training Centre Barneveld
    Inschrijven

Jouw docenten

  • Liza Lindeman - van der Mei

    In 2003 studeerde ik als paraveterinair af in Barneveld. Na een paar jaar te hebben gewerkt in een gewone dierenkliniek, besloot ik mijn horizon te verbreden en ging ik backpacken door Thailand, Nieuw-Zeeland en Australië. Daarna pakte ik mijn beroep als paraveterinair weer op. Daar raakte ik erg geïnteresseerd in spoed- en intensieve zorgpatiënten. Zo erg zelfs, dat ik sinds ik terug ben in Nederland (2008) alleen nog maar werk in verschillende spoed- en IC-klinieken. Ook heb ik me kunnen specialiseren in mijn vakgebied. In 2013 slaagde ik voor het Amerikaanse examen van de Academy of Veterinary Emergency and Critical Care Technicians (AVECCT) en mag ik me sindsdien Veterinary Technician Specialist in Emergency and Critical Care (VTS ECC) noemen.

    Naast mijn dagelijkse werk op spoed- en intensieve zorgafdelingen, is lesgeven mijn tweede passie geworden. Ik geloof sterk in het delen en overdragen van kennis aan elkaar. Vooral als paraveterinair weet ik goed wat onze uitdagingen zijn. In mijn trainingen staat verdieping centraal, met veel aandacht voor het ‘hoe’ en ‘waarom’. Hoe beoordeel je een patiënt en hoe verleen je eerste spoedhulp? Welke stappen moet je nemen en, het belangrijkste, waarom doe je dat zo? Wat gebeurt er in het lichaam van het dier? Waar let je op en waarom? Wat zijn de opties? Of wat kun je beter (nog) niet doen?

    Het geven en verzorgen van onderwijs doe ik naast intern op de werkvloer ook extern met mijn eigen bedrijf. Ik vind het geweldig om nu ook als docent bij Aeres Training Centre in Barneveld aan de slag te gaan en mijn kennis en ervaringen met jullie te delen. Terug naar mijn (paraveterinaire) roots!

Hulp nodig?

Kom je er niet uit? Geen probleem. Neem contact op met een van onze experts.

Partners van Aeres Training Centre